Tomatensoep #2

Ingrediënten
1 ltr groentebouillon
1 ui
2 teentjes knoflook
20 g roomboter
5 laurierbladeren
1 blikje tomatenpuree
750 g rijpe verse tomaten
1 winterpeen
1 prei
3 stengels bleekselderij
3 takjes bladselderij

50 g lettervermicelli
zout en peper

Bereiding
Neem 1 boterham, snijd de korsten eraf en pluk tot kruim. Doe het gehakt in een kom met het broodkruim, zout, peper, ei en mosterd. Kneed door elkaar en draai kleine gehaktballetjes. Verwarm de bouillon en pocheer hierin de gehaktballen in circa 4 minuten gaar, tot ze gaan drijven. Haal ze uit de bouillon.

Snijd de winterpeen, de prei, de selderij en de bleekselderij in stukjes.

Pel en snipper de knoflook en de ui. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui met de laurier. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak zodat deze ontzuurt. Snijd vervolgens de tomaten in stukken en voeg deze samen met de soepgroenten toe. Bak het geheel een paar minuten.

Schuim de bouillon af en voeg het toe aan de pan. Breng de soep tegen de kook aan. Voeg zout en peper toe en laat circa 25 minuten zachtjes koken.

Zeef de soep boven een schone pan. Druk de groenten in de zeef aan met de bolle kant van een pollepel. Doe tot slot de ballen en de vermicelli in de soep. Verwarm tot de vermicelli gaar is (circa 5 minuten) en breng de soep evt. op smaak met zout en peper.

https://www.24kitchen.nl/recepten/tomatensoep-met-gehaktballen