Babi ketjap

Ingrediënten (voor 2 personen)
600 gram procureur
200 gram gerookt spek
180 ml Ketjap Manis
65 ml Ketjap Asin
sap van 1 limoen
2 cm verse gember geraspt
1 tl Sambal Badjak
4 teentjes Knoflook
1 rode peper (zonder zaad)
2 uien
geraspte limoenschil
1 doosje champignons
Atjar ernaast serveren

Bereiding
Snij de uien in halve ringen. Pers de knoflook grof, rasp de gember en snij de peper klein. Rasp de limoen en pers hem uit. Snijd het ontbijtspek in forse blokjes en snij de procureur in dunne reepjes.

Doe de Croma in de Dutch oven en bak de spekblokjes goed door, voeg vervolgens de procureur toe en bak het vlees bruin. Haal het vlees even uit de pan en voeg de uien, de knoflook, de gember en de rode peper toe. Even aanbakken en het vlees weer toevoegen. Voeg dan limoenrasp en de sambal toe, bak het even kort mee en doe dan de Ketjap en Asin saus erbij. Roer het geheel goed door en voeg tot slot de limoensap toe. Leg de deksel op de Dutch oven en laat dit 60 minuten rustig sudderen. In het laatste kwartiertje de champignons toevoegen.

Versie 2 (minder zout)

2 uien
1 rode peper zonder zaad
3 teentjes knoflook
600 gr procureur
4 el olijfolie
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen gember
70 gr tomatenpuree
5 el ketjap manis

1 tl sambal badjak
1 limoen
1 doosje champignons

Bak het vlees aan en haal het weer uit de pan.

Snipper de ui, snij de rode peper klein en pers de knoflook. Verhit de olie in de pan en fruit de ui goudbruin en voeg de tomatenpuree toe om te ontzuren. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak even mee. Voeg dan het vlees toe en meng het geheel goed. Kruid het geheel dan met de koriander, de komijn en de gember. Rasp de limoen en voeg de rasp toe. Pers de limoen uit.

Roer de ketjap, de sambal en de limoensap erdoor. Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees 3-4 uur op laag vuur sudderen, breng het daarna op smaak met peper en zout. Eventueel verdikken met wat maïzena en het laatste half uurtje de champignons toevoegen.