Biefstuk alá Loetje

Ingrediënten
– 2 ossehaasbiefstukken van 200 gram per stuk
– ½ pakje Bleu-Band
– grof gemalen peper en zeezout

Bereidingswijze
Laat de biefstukken tijdig op kamertemperatuur komen, dep ze met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met grof gemalen peper en zout.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en laat hierin de margarine smelten (een kwart pakje per biefstuk!). Zet de vlam goed hoog, zodat de margarine flink gaat bruisen. Laat de boter uitbruisen tot de belletjes weg zijn getrokken en de boter begint te kleuren.

Leg vervolgens de biefstukken in de pan. Houd het vuur hoog en laat ze aan beide kanten dichtschroeien. Temper dan het vuur en bak de biefstukken (afhankelijk van de dikte) op half hoog vuur naar de gewenste gaarheid en houd ze met een tang in beweging. Reken op een totale baktijd van 3 minuten per kant, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de dikte van de steak. Met ongeveer een minuut per centimeter per kant zou je goed moeten zitten voor medium-rare.

Neem de biefstukken uit de pan en laat ze 5 minuten rusten op een rooster met een tunneltje van aluminiumfolie er omheen.

Maak intussen de jus. Zet de pan terug op halfhoog vuur en blus af met een scheutje warm water. Het bakvet gaat bruisen en verdampt voor een stuk. Schraap met een houten spatel de aanbaksels los van de bodem. Laat de jus zachtjes indikken.

Leg de biefstuk op een (warm) bord en er heel veel jus overheen. De biefstuk moet volgens Loetje ‘zwemmen’ in de jus. Serveer het witte (stok)brood erbij en eventueel een salade.