Tjap tjoy met kip en salade

Ingrediënten
400 gr. kipdijfilet
6 teentjes knoflook in plakjes
1 ui in halve ringen
1 wortel in langwerpige stukjes
1 rode paprika in reepjes
1 rode peper in plakjes
5 grote champignons
1 halve komkommer zonder zaadlijst
1 blikje bamboescheuten
3 cm verse gember
300 ml kippenbouillon
3 el oestersaus
3 el sojasaus
3 tl maïzena
witte rijst

Optioneel:
100 g peultjes
1 kleine broccoli (alleen de roosjes). Steel fijnsnijden en meebakken

Voor de pittige komkommer
½ komkommer
½ rode peper
1 rode ui
2 el azijn
1 el suiker
2 el sojasaus

Snijd de knoflook in plakjes en de kipdijfilet in reepjes. Zet de knoflook aan in een pan met wat olie en doe de kip erbij. Zorg ervoor dat de kip gaar wordt maar wit blijft. Snij de wortel, paprika en de ui in grote stukken en de champignons in dikke plakjes. Zet de harde groenten alvast aan in een pan met wat olie, begin met de ui gevolgd door de wortel en de champignons.

Als de groentes redelijk zacht en gaar zijn voeg je de rode peper toe, daarna de sojasaus, oestersaus en een paar plakken gember. Doe de gember er in het geheel bij en haal ze er uiteindelijk weer uit. Blus alles af met de kippenbouillon en doe de kip erbij.

Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en snijd deze in stukken. Voeg deze toe met de paprika en bamboescheuten zodat deze lekker knapperig blijven.

Meng de maïzena met wat water en roer het goed door tot je een soort papje krijgt. Als de saus kookt voeg je al roerend de maïzena toe bij de saus. Haal de saus van het vuur.

Voor de pittige komkommer
Snijd een halve ui, de komkommer (zonder zaadlijst) en de rode peper in dunne plakjes. En meng ze in een schaal. Voeg 2 el azijn en 1 el suiker toe. Doe als laatste wat sojasaus bij de salade, strooi wat zwarte en witte sesam over het geheel en schep het goed om.

Serveer alles in aparte bakjes en dien het bij elkaar op. Eventueel kan je er nog chilisaus en wat kroepoek bij doen.

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/tjap-tjoy-met-kip-en-salade-van-pittige-komkommer