Indonesisch stoofvlees

Ingrediënten
1 kilo riblappen (kruiden met peper en zout)
Croma
400 ml kokosmelk en 1x cocoscreme
1 tl runderbouillon poeder
4 laurierblaadjes en 3 uien

In de blender voor de Boemboe:
6 teentjes knoflook
3 centimeter verse gember
1 rode peper zonder zaad
3 tomaten
120 ml ketjap manis
50 ml ketjap asin
50 ml chilisaus
3 tl nootmuskaat
0,5 tl citroenpoeder

Bereiding
Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout. Verhit de Croma in een braadpan en bak het vlees in meerder porties rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan en bak de uien.

Voeg dan de boemboe toe en vervolgens het vlees. Roer er vervolgens de kokosmelk door en voeg de bouillonpoeder toe. Breng het geheel aan de kook, leg de laurierblaadjes erbij en doe de deksel bijna helemaal op de pan. Laat het vlees minimaal 3 uur stoven.

Bron: https://familieoverdekook.nl/indisch-stoofvlees-kokosmelk

Indonesisch stoofvlees #2

Ingrediënten
1000 gram Runderriblappen
75 gram Croma
3 uien
8 teentjes knoflook
1 rode peper zonder zaadjes
3 tomaten
2 theelepels Sambal Badjak
1 bosje lente-ui
180 ml ketjap manis
35 ml ketjap asin
een scheutje water
3 tl nootmuskaat
1 tl citroenpoeder

Eventueel water en/of maïzena toevoegen

Bereiding
Snij de tomaten in kleine blokjes. Snij de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met peper en zout. Snipper vervolgens de uien en de knoflook en snijd de rode peper in dunne ringetjes.

Smelt de boter in de pan en bak het vlees rondom in bruin. Schep het daarna weer uit de pan en voeg de uien, knoflook en rode peper toe. Bak het geheel tot de uien glazig worden en voeg vervolgens de Ketjap, de sambal en de nootmuskaat toe.

Voeg nu het vlees weer toe, vul het af met water en breng het geheel langzaam aan de kook. Voeg zodra het kookt de tomatenblokjes toe.

Laat het stoofvlees 3 uur pruttelen en roer het geheel af en toe door. Eventueel nog wat water toevoegen of, wanneer het te dun blijft, wat maïzena.

Snijd, vlak voor je het stoofvlees gaat serveren, de lente uien in dunne ringetjes en bestrooi hier het stoofvlees en eventueel ook je bijgerechten mee.