Brood bakken

Ingrediënten
500 gr tarwemeel volkoren
7 gram gedroogde gist
10 gram suiker
12 gram zout
280 ml warm water
25 gram roomboter

Bereiding
Doe de gist met de suiker in een half kopje warm/lauw water (36 graden) en laat dat 10 minuten staan. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel vervolgens in het kuiltje. Doe nu in stappen het overige water in het kuiltje en meng het totdat het deeg wordt. Minimaal 15 minuten horizontaal kneden, voeg halverwege het zout en de roomboter toe. Deegtemperatuur mag max 26 graden zijn.

Laten rijzen tot het in omvang verdubbelt is, dan platslaan en oprollen (opspannen) zodat de lucht eruit kan. Daarna het brood nogmaals 1 uur laten rijzen. Ondertussen de DO (3qt) alvast opwarmen: 4 briketten onder de DO en 12 op de deksel. Daarna het deeg op het bakpapier leggen en in de warme DO doen. Na 60 minuten klaar (kern boven de 96’c)