Babi Pangang

Ingrediënten
1 kilo buikspek zonder zwoerd

De rub (niet teveel!)
1 el basterdsuiker
1.5 el 5 spices poeder
1,5 el paprikapoeder
1 el knoflookpoeder
1 el gemberpoeder
1 tl zout
1,5 tl gemalen komijn
1 tl versgemalen zwarte peper

De glace
3 el Chilisaus
2 el Ketjap Manis
1 el basterdsuiker

De saus
Beetje olie
1 ui
4 teentjes knoflook
half klein blikje tomatenpuree (70 gr)
4 el ketchup
5 el chilisaus
1 el basterdsuiker
0.5 tl sambal
2 cm verse gember
3 el water
1 el Maizena

1 potje Atjar

Bereiding
Zet het buikspek de avond van tevoren in de rub. Dep het buikspek droog met keukenpapier en snij kruislings een ruitpatroon in de vetlaag. Bestrooi het vlees rondom ruim met de rub, doe het in een grote ziplock zak en leg het een nachtje in de koeling.

Richt de BBQ in voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden (Minion opstelling). Haal ondertussen het buikspek uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Leg het buikspek als de BBQ op temperatuur is met de vetkant naar boven op het rooster en sluit de BBQ. Het vlees mag nu zo’n 3 tot 5 uur garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 76 graden.

Als het buikspek de 78 graden heeft bereikt bestrijk je het rondom met *de glaze en laat het, met de deksel op de BBQ, nog een kwartiertje garen. Haal vervolgens het vlees even van de BBQ en stook hem op tot ongeveer 180 graden. Leg dan het buikspek weer op de BBQ (begin met de vetkant naar boven) en gril beide zijdes 2 minuutjes, let erop dat je niet te veel vlammen krijgt. Laat het daarna op een snijplank onder de folie 10 minuutjes rusten.

Snij vervolgens het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en daarna in reepjes. Neem een serveerplank, verdeel de atjar over het midden, leg hier vervolgens de babi pangang op en lepel daar wat van *de saus overheen. Eet smakelijk!

*De Glace
Doe 3 eetlepels chilisaus, 2 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel basterdsuiker in een bakje en roer tot de suiker is opgelost.

*De saus
Zet het kleine pannetje op laag vuur en voeg wat olie toe. Snipper je ui goed fijn en doe deze samen met de geperste knoflook en de tomatenpuree in de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, de sambal, de basterdsuiker en de chilisaus toe. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en maak een maïzenapapje. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.

Bron: https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/babi-pangang-van-buikspek