Babi Pangang

Ingrediënten
1 kilo Buikspek Zonder Zwoerd

De rub
1 el Basterdsuiker
2 el 5 Spices Poeder
1,5 el Paprikapoeder
1 el Knoflookpoeder
1 el Gemberpoeder
1,5 tl Gemalen Komijn
1 tl Zout
2 tl Versgemalen Zwarte Peper

De glace
3 el Chilisaus
2 el Ketjap Manis
1 el basterdsuiker

De saus
Beetje olie
1 Ui
4 teentjes Knoflook
1 klein Blikje Tomatenpuree (70 gr)
4 el Ketchup
4 el Chilisaus
1 el basterdsuiker
1 tl Sambal
2 cm Verse Gember
3 el water
1 el Maizena

1 potje Atjar

Bereiding
Zethet buikspek de avond van te voren in de kruiden. Meng hiervoor 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, de paprikapoeder, de gember, de komijn, de knoflook, het zout en de zwarte peper door elkaar. Dep het buikspek droog met keukenpapier. Leg het vlees met het vet omhoog op je snijplank en snij kruislings een ruitpatroon in de vetlaag. Bestrooi het vlees rondom ruim met de kruidenmix. Doe het vlees in een grote ziplock zak en leg het buikspek een nachtje in de koeling.

Na een nachtje marineren is het tijd om de babi pangang te gaan bereiden. Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden. Haal ondertussen het buikspek uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Is de BBQ op temperatuur? Leg het buikspek dan met de vetkant naar boven op het BBQ rooster en sluit de BBQ. Het vlees mag nu rustig zo’n 2.5 uur garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 76 graden.

De Glace
Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur en doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm tot de suiker is opgelost, schenk de glaze in een kommetje en laat afkoelen.

De saus
Zet het kleine pannetje op laag vuur en voeg wat olie toe. Snipper je ui goed fijn en doe deze samen met de geperste knoflook en de tomatenpuree in de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, de sambal, 1 eetlepel basterdsuiker en 3 lepels chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en maak een maïzenapapje. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.

Terug naar de BBQ
Heeft het buikspek na zo’n 2.5 uur een kerntemperatuur van 76 graden bereikt? Bestrijk het dan rondom met de glaze en laat het, met de deksel op de BBQ, nog een kwartiertje garen. Haal na dit kwartier het vlees even van de BBQ en stook hem op tot ongeveer 180 graden. Leg dan het buikspek weer op de BBQ met de vetkant naar boven en gril het vlees 2 minuutjes. Draai het buikspek daarna om en gril nog 2 minuten met de vetkant naar beneden, let erop dat je niet te veel vlammen krijgt. Haal het buikspek vervolgens van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuutjes rusten.

Snij dan het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en vervolgens in reepjes.Neem een serveerplank, verdeel de atjar over het midden, leg hier vervolgens de babi pangang op en lepel daar wat van de saus overheen. Eet smakelijk!

Bron: https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/babi-pangang-van-buikspek