Oliebollen

Ingrediënten:
200 ml halfvolle melk
300 ml bruin bier
500 gr bloem
1 zakje gist (7 gram)
1 ei
0,5 tl zout
2el suiker
0,5 tl kaneel
75 gram rozijnen
75 gram krenten
3 ltr Zonnebloemolie

Bereiding:
Begin met de krenten en rozijnen, even afspoelen, heet water erover en een kwartiertje laten wellen. Verwarm ondertussen de melk handwarm, voeg de gist en de suiker toe en laat het geheel even staan.

Meng de bloem, het zout en de kaneel. Voeg 1 ei, 300 ml bruin bier en het melk/gist mengsel toe en roer het geheel met de garde tot een glad beslag. Bestrooi de gewelde rozijnen en krenten met bloem en meng eveneens door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag minimaal een uur rijzen.

Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden Celsius. Schep met de oliebollenschep hoopjes beslag uit de kom en laat deze in de olie zakken. Niet meer dan vier oliebollen tegelijk bakken en bak ze in 6 á 8 minuten bruin.