Ingrediënten
400 gr. kipdijfilet
6 teentjes knoflook in stukjes
1 ui in grove stukken
1 wortel in langwerpige stukjes
1 rode paprika in halve reepjes
1 rode peper in halve plakjes
6 grote champignons in plakken
1 halve komkommer zonder zaadlijst in langwerpige stukjes
1 blikje bamboescheuten
3 plakken verse gember
300 ml kippenbouillon
3 el oestersaus
3 el sojasaus
3 tl maïzena met water
witte rijst
Optioneel:
100 g peultjes
1 kleine broccoli (alleen de roosjes). Steel fijnsnijden en meebakken
Voor de pittige komkommer
½ komkommer
½ rode peper
1 rode ui
2 el azijn
1 el suiker
2 el sojasaus
Doe wat olijfolie in de pan, bak de knoflook even aan en doe de kip erbij. Zorg ervoor dat de kip gaar wordt maar wit blijft. Haal de kip vervolgens weer uit de pan.
Doe wederom wat olijfolie in de pan en bak de ui en de wortel, gevolgd door de champignons en de rode peper en een scheutje bouillon. Als deze groentes redelijk gaar zijn voeg je 3 el sojasaus en 3 el oestersaus toe. Voeg tot slot 3 plakken gember toe, blus af met de resterende kippenbouillon en doe de kip er weer bij. Voeg daarna de komkommer, de paprika en bamboescheuten toe.
Breng het geheel aan de kook, als de saus kookt voeg je al roerend in het midden het maïzena-papje toe zodat er een glimmend laagje over de groentes komt. Laat het geheel nog even op een laag pitje en haal de plakken gember er weer uit.
Voor de pittige komkommer
Snijd een halve ui, de komkommer (zonder zaadlijst) en de rode peper in dunne plakjes. En meng ze in een schaal. Voeg 2 el azijn en 1 el suiker toe. Doe als laatste wat sojasaus bij de salade, strooi wat zwarte en witte sesam over het geheel en schep het goed om.
Serveer alles in aparte bakjes en dien het bij elkaar op. Eventueel kan je er nog chilisaus en wat kroepoek bij doen.
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/tjap-tjoy-met-kip-en-salade-van-pittige-komkommer