ingrediënten
700 gram (half om half) gehakt,
2 sjalotjes, gesnipperd,
2 teentjes knoflook, uitgeperst,
1 eetlepel fijngehakte verse oregano,
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie,
1/2 theelepel paprikapoeder,
2 eetlepels broodkruim,
1 groot ei,
zout & peper.
Voor de tomatensaus:
1 blik tomatenstukjes
1 grote ui, gesnipperd
1 kaneelstokje
2 takjes verse oregano, van de takjes gerist
2 takjes verse munt, van de takjes gerist
peper & zout
olijfolie
bereiding
Maak als eerste de keftedes: Meng in een kom het gehakt, met de sjalotjes, knoflook, fijngehakte oregano, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, broodkruim en het ei. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 16-20 gehaktballen of gehaktstaven (kleine, dikke, sigaren) van.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de Keftedes rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen/staven vervolgens uit de pan en zet apart.
Vervolgens ga je de tomatensaus maken. In de gebruikte pan bak je de ui rondom glazig. Voeg het blik tomatenstukjes toe, samen met het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt en 1-2 kopjes water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en breng op smaak met peper & zout.
Leg de keftedes in de tomatensaus en verlaag het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de gehaktballen/staven sudderen in de tomatensaus gedurende 15 minuten. Verwijder het kaneelstokje uit de pan en serveer de Griekse gehaktballen in tomatensaus direct. Keftedes zijn heerlijk met gekookte rijst, of gebakken aardappels.