Pulled chicken Indonesisch

Ingrediënten
Kipkarbonade of kippendijen 800 gram
Indonesisch laurier (salam) 4 stuks
Citroensap 2 eetlepels
Ketjap manis 125 ml
(Palm)suiker 1 eetlepel
Een scheutje water

Boemboe
2 uien
6 teentjes knoflook
6 kruidnagels
0.5 tl kaneelpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl sambal oelek
Snufje nootmuskaat
1 tl kippenbouillon
Scheutje olie

Bereiding
Zet een ruime pan aan op middelhoog vuur en bak hierin de boemboe. Schep het goed om en blijf goed roeren.

Voeg nu de kip toe en draai het vuur hoger. Bak de kip aan alle kanten even aan, zodat hij dicht schroeit. Draai het vuur laag als de kip bruine randjes heeft (na een paar minuten). Voeg de ketjap, water, palmsuiker en citroensap toe en schep goed langs de kip. Voeg tot slot de laurierbladeren toe en laat het geheel nu 2 uur sudderen (met deksel bijna helemaal op de pan).

Haal de kip uit de pan en pluk de kip uit elkaar door met 2 vorken uit elkaar te trekken. Als je helemaal klaar bent doe je de kip nog even terug in de saus van de pan. Roer er even door heen en schep vervolgens met een schuimspaan uit de pan. Schep de kip in een kom om te serveren.

Serveer met pistoletjes en schijfjes komkommer.